info@heraixir.com
Şişli/İstanbul
Call us: +90 (533) 458 4640
🇺🇸 English
Çatlaklar hızlı kilo değişimleri, gebelik veya hormonal bazı durumların ardından cilt üzerinde oluşan leke benzeri izlerdir. Cilt yüzeyinin aşırı gerilmesi sonucunda, deri altı dokusu yapısının buna adapte olamamasına sebep olmakta ve hücrelerde bazı salgılanmalara neden olabilmektedir. Bunun sonucunda ise cilt üzerinde gözle görülebilen ve genellikle istenmeyen çatlak adı verilen lekeler ortaya çıkmaktadır. Çatlak oluşumunun nedenleri arasında bu aşırı gerilme sonucunda deri elastikiyetinin yetersizleşmesi ve kollajen miktarının azalması da vardır. Cilt çatlakları erken dönemlerde pembe renkte, kabarık ve kaşıntılı şekilde ortaya çıkmaktadır. İleri dönemlerde ise bu çatlak beyaz, derinin olması gerekenden daha çöküntü halde oluşabilir. Çatlaklar genellikle uzun ince bir biçimde oluşurlar ve enleri 1 ila 15mm arasında değişiklik göstermektedir.
Cilt üzerinde oluşmuş bulunan çatlakların kendiliğinden geçmesi mümkün değildir. Bununla birlikte ergenlik döneminde oluşmuş veya kilo alımı ve hamilelik sonucunda oluşan çatlaklarda azalma dahi gözlenmez. İlaç ve hormonal bazlı oluşan çatlaklarda ise bir miktar azalma olsa da tamamen kaybolma söz konusu olmamaktadır.
Cilt çatlakları, gebelik dönemlerindeki kadınlarda, ergenlik döneminde, hızlı kilo alımı sonucunda ve vücut geliştirme yapan kişilerde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Gebelik döneminde genellikle Karın ve göğüs bölgesinde, ergenlik döneminde birden gelişim sağlayan kişilerin çabuk büyüyen bölgelerinde. Vücut geliştirme yapan kişilerin ise genellikle omuz bölgesinde ortaya çıkmaktadır. Bunların yanı sıra, böbreküstü bezleri normalden fazla çalışan kişilerde, uzun süreli kortizon içerikli ilaçlar kullananlarda ve Cushing sendromu gibi hastalıkları yaşayanlarda da sıkça ortaya çıkabilmektedir.
Günümüzde çatlak tedavilerinde belli başlı yöntemler kullanılmaktadır. Bunlar krem, lazer ve radyofrekans ile tedavi yöntemleridir. Krem ile tedavilerde özellikle kollajen üretimini tetikleyen ve cilt yüzeyine elastikiyet kazandıracak kremler tercih edilmektedir. Özellikle vitamin A içerikli kremlerin kullanılması çatlak tedavisinde somut etkiler ortaya çıkarabilmiştir. Bunun haricinde birçok krem tedavisi de çatlaklar ile mücadelede kullanılabilmektedir. Cilt çatlağında günümüzde en etkin çözüm yöntemi Fraksiyonel CO2 Lazer ve radyofrekans yöntemleridir.
Lazer ile çatlak tedavisi günümüzde çatlak tedavisi için en çok tercih edilen tekniklerden birisidir. Fraksiyonel Lazer ile çatlak tedavisinin işleme mekanizması oldukça kolaydır. Lazer ışınları hedef bölgeye gönderilir ve bölgede mini kolonlar halinde kontrollü bir termal hasar oluşturulur. Termal hasar oluşturulan bölgelerin çevresinde kalan sağlam doku diğer alanı tedavi ederek genişler. Sonuç olarak vücudun kendi kendini yenileme ve iyileştirme mekanizması devreye sokulmuş olunur. Fraksiyonel CO2 Lazer çatlak tedavisinde FDA onayını almış çok güvenli ve etkili bir yöntemdir. Yapılan birçok çalışmada en etkili yöntemlerden birisinin lazer ile olduğunu kanıtlamış durumdadır. Lazerle çatlak tedavisinin avantajları ise; uygulama esnasında hissedilen acı miktarı oldukça makul derecede ve azdır. Kişi günlük rutinine bir sıkıntı yaşamadan dönebilmektedir. Yan etki gösterme olasılığı hemen hemen hiç yoktur.
Fraksiyonel CO2 Lazer uygulamasının genel itibari ile gözlemlenen kalıcı bir yan etkisi bulunmamaktadır. Bununla birlikte geçici olarak ilk birkaç gün kızarıklık oluşabilmektedir. Çok nadir görülmekle birlikte koyu ten rengine sahip insanlarda mini lekelenmeler ortaya çıkarabilmektedir. Yine oldukça az rastlanmakla birlikte uçuk ve sivilcelenmeye rastlanabilir. Fakat bahsedilen tüm etkiler geçicidir, hiçbiri kalıcı bir sorun yaratmamaktadır.
Fraksiyonel CO2 Lazer ile çatlak tedavisinde net bir seans sayısı vermek çok zordur. Çünkü seans sayıları cilt tipine, çatlak oluşumuna, büyüklüğüne, derinliğine ve birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Seans aralıkları genellikle 4 hafta ila 6 hafta arasında değişmektedir. Ayrıca her bir seans ise 20 ila 45 dakika arasındadır. Bununla birlikte bir sayı belirtmek gerekirse lazerle çatlak tedavisinde ortalama olarak 3 ila 5 seans uygulaması yeterli olmaktadır. Tekrar belirtmekte fayda var, kaç seans uygulanacağı uzman hekim muayenesi sonrasında belirlenmektedir.
Fraksiyonel Lazer ile çatlak tedavisinin ardından cilt yapısına ve uygulanan bölgeye göre değişiklik göstermekle birlikte cilt üzerinde geçici kızarıklıklar ve kabuklanmalar görülebilmektedir. Bu etkilerin iyileşme süreci de kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir. Ortalama olarak 2 ila 10 gün arasında cilt üzerinde kalmaktadır. Uygulama sonrasında bölgede bir müddet süre ile güneş yanığı hissi oluşabilmektedir. Bu his oldukça doğal bir süreçtir. İşlemin ardından ılık duş alınması tercih edilmelidir. Ayrıca lazer tedavinin ardından bölgeye makyaj uygulanabilir ve nemlendiriciler sürülebilir. Lazerle çatlak tedavisinin ardından ödem oluşması durumunda bölgeye soğuk kompres uygulanır ise oldukça faydalı olacaktır. İşlemin ardından uygulama yapılan bölgeyi doğrudan güneş ışınlarından korumanızda fayda vardır. Bunların dışında doktorunuzun öneri ve tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmelisiniz.
Uygulamanın etkilerinin görülme süresi kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bununla birlikte uygulamanın etkileri işlemin hemen ardından görülmeye başlanır. En etkili sonuç 6 ay ila 1 yıl arasında görülmektedir.
Fraksiyonel CO2 Lazer ile çatlak tedavisi seanslar halinde uygulanan bir tedavidir. Tedavi işleminin ardından elde edilen sonuç kalıcı niteliktedir. Tedavi uygulamasının ardında belirli bir süre sonra tekrar uygulama yaptırmaya gerek yoktur.
Sadece çatlak tedavisine özgü değil, lazer uygulamalarının genelinde bir miktar ağrı hissedilmesi doğal ve olağan bir durumdur. Ayrıca bu hissedilen ağrı kesinlikle dayanılmayacak düzeyde değil genellikle sinek ısırığı ve elektriklenme olarak tabir edilen ağrı hissidir. Eğer hastanın acı duyarlılığı düşükse veya işlem çok hassas bir bölgede uygulanacaksa, lokal anestezik kremler sürülerek acı hissedilmeyen uygulama sağlanır.
Fraksiyonel CO2 Lazer ile çatlak tedavisinin fiyatlarının sabit olması mümkün değildir, bunun sebebi uygulanan seans sayısının ve uygulama sırasında yapılacak yan tedavilerin lazerle çatlak tedavisi fiyatlarını etkileyebilmesidir. Bunun yanı sıra uygulamanın yapıldığı merkez ve uygulamayı sağlayan doktorun yetkiliği fiyatları etkileyen başlıca unsurlardandır.
Çatlak tedavisinde lazer işleminin yanı sıra en sık tercih edilen çatlak tedavisi yöntemlerinden birisi de fraksiyonel radyofrekans yöntemidir. Bu yöntemde çok ince mikro iğneler aracılığı ile cilt altına radyofrekans dalgaları yollanır ve kollajen üretimi tetiklenerek tedavi sağlanır. Ayrıca cilt altına verilen bu radyofrekans ile cilt altı ısıtılır. Bu sayede kollajen lifler kısalır ve ciltte sıkışma ve toparlanma olur. Sonuç itibariyle cilt üzerinde bir toparlanma ve yenilenme süreci başlatılır. Bu uygulamanın bir diğer boyutu ise, ciltte mikro hasarlar oluşturulur ve hasarlı dokunun çevresindeki dokular iyileşme sürecinde hasarlı dokuyu kaplar. Sağlanan yenilenmenin etkisi böylece çok daha artmış olmaktadır.
Uygulamanın ardından cilt yüzeyinde çok hafif bir düzeyde kızarıklık ve yanma oluşabilir. İşlem sonrası beklenen etkilerdir ,birkaç gün içerisinde geçmektedir. Bunun haricinde ciltte ısınmaya bağlı olarak oluşabilecek kuruluk ise nemlendirici kullanımı ile giderilmektedir.